Tel:
0554 830 46 40
Dispraksi Nedir? Çocuğum Çok Sakarsa Dispraksi Olabilir mi?
Yunanca ve Latincede zayıf/kötü anlamında kullanılan “dys” ve uygulama/hareket/motor planlama anlamlarında kullanılan “praxia” kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla oluşan dyspraxia’nın kelime anlamı için zayıf hareket/zayıf motor planlama denebilir. Dispraksi bireyin ince ve kaba motor koordinasyonunu etkileyen gelişimsel koordinasyon bozukluklarından biridir. Herhangi tıbbi bir hastalığa bağlı olmaksızın görülmektedir. Aynı zamanda akıcı ve net konuşma becerisini de etkileyebilmektedir. Yaşam boyu süren bu farklılık diğer kas bozukluklarından farklıdır. Bireyin kronolojik yaşı, ölçülen zekâ düzeyinin normal veya üstün zeka puanında olması ve yaşına uygun olarak aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda motor planlama ve/veya konuşma becerilerinin beklenenden anlamlı derecede altta olması ile tanımlanmaktadır. Beyinden gelen komutların bedene düzgün biçimde aktarılamamasından kaynaklanır. Bireylerde gözlemlenme seviyeleri değişken olabilir. Son yıllardaki verilere göre dispraksi olan kişilerin %50’sine DEHB tanısı da eşlik etmektedir. Bir diğer tanıma göre, dispraksi beyinde yer alan nöronlar arasında yeterince işbirliği sağlanamaması nedeniyle, beynin komut alıp vermekte ve işlem yapmakta güçlük çekmektedir. Yeterli kas gücüne sahip olmasına rağmen dispraksi olan birey kas kontrolünde zorluk yaşamaktadır. Hareket halindeyken vücudunu konumlandıramama, yapılması gereken kas hareketinde gecikme, uzamsal algıda performans düşüklüğü bireyin sakar olarak isimlendirilmesine sebep olmaktadır. Amerikada yapılmış bir araştırmaya göre, 100 kişinin 10’unun dispraksi özelliği taşıdığını tespit edilmiştir. Dispraksisi olan çocuklar öz bakım becerilerinde, kalemle yazma veya bilgisayarda yazmada, bisiklete binmede ve birçok eğitimsel ve tepkisel etkinlikte zorluk yaşayabilir. Durum yetişkinlikte de benzerdir. Bir yaş itibariyle gelişen vücut farkındalığı vücudun her iki tarafının da kullanımını, el tercihini ve motor planlamayı içerir. Bu farkındalık ve kasların kullanımının algı ve dil gelişim ile yakından bağlantılı olduğu öne sürülmektedir. Tüm bunlara zaman yönetiminde ve plan yapmada, bellek, algı ve işlemleme alanlarında ve birçok sosyal-duygusal alanda zorlukların da eşlik edebildiği görülmektedir.
Dispraksi Tedavi Edilebilir mi ? Disprakside Eğitim Nasıl Olur ?
Dispraksi ile postural bozukluklar birlikte görülebileceği gibi bu farklılıklar ayrı ayrı da görülebilir. Gelişim bir bütündür ve düşük performansa sahip bir alan diğer alanları da aşağı çekecektir. Motor becerilerdeki koordinasyon zayıflığı akademik ve sosyal hayatı da olumsuz etkileyecektir. Aynı şekilde konuşma problemleri yaşayan çocuk sosyal ortamda içine kapanık bireye dönüşmekle birlikte davranış problemleri sergileyebilir. Çocuk başarısız olduğu alanların farkındadır ve bu alanları kamufle edebilmek için arkadaşlarına veya öğretmenlerine “ben bunu oynamam, ben bu oyunu sevmiyorum” gibi bahaneler üretebilir.
Çocuğum çok Sakar ? Dispraksi Nedir ?
Yukarıdaki davranışlardan birini ya da birkaçını çocuğunuzda gözlemlemeniz durumunda özel eğitim desteğine başvurmalısınız.